Przejdź do głównej zawartości

Rezerwacje

Moduł Rezerwacje dodaje system rezerwacji narzędzi, umożliwiając użytkownikom rezerwowanie narzędzi z wyprzedzeniem, aby mogli planować pracę bez obaw o dostępność.

Co robi​

Rezerwuj narzędzia z wyprzedzeniem​

Gdy moduł Rezerwacje jest włączony, na stronie szczegółów każdego narzędzia pojawia się zakładka Rezerwacje. Stamtąd użytkownicy mogą:

  • Przeglądać nadchodzące rezerwacje — sprawdzić, kto i kiedy zarezerwował narzędzie
  • Tworzyć nowe rezerwacje za pomocą interfejsu kalendarza pokazującego 365 dni do przodu
  • Anulować własne rezerwacje klikając na nie
  • Administratorzy mogą anulować dowolną rezerwację po potwierdzeniu

Tryby rezerwacji​

Każde narzędzie można skonfigurować z jednym z trzech trybów rezerwacji w edytorze narzędzi:

TrybPrzedziały czasowe
NormalnyRano, Popołudnie, Noc
Dzień/NocDzień (rano + popołudnie razem), Noc
Całe dniJeden przedział na dzień

Pozwala to dopasować szczegółowość rezerwacji do sposobu, w jaki narzędzie jest faktycznie używane.

Kalendarz z kolorowym oznaczeniem​

Kalendarz rezerwacji używa kolorowego oznaczenia, aby na pierwszy rzut oka ocenić dostępność:

  • Twoje rezerwacje są wyróżnione jednym kolorem
  • Rezerwacje innych osób są wyróżnione innym kolorem
  • Dostępne przedziały są wyraźnie widoczne

Działa tylko z narzędziami indywidualnymi​

Rezerwacje są dostępne dla narzędzi indywidualnych (nie magazynowych). Narzędzia jednorazowe i narzędzia typu pula nie obsługują rezerwacji, ponieważ są zarządzane ilościowo, a nie przypisywane indywidualnie.

Gdzie to widać w aplikacji​

  • Ustawienia firmy → Moduły opcjonalne → przełącznik Rezerwacje
  • Strona szczegółów narzędzia → zakładka Rezerwacje (obok zakładek Lokalizacja i Notatki)
  • Edytor narzędzi → wybór trybu rezerwacji (Normalny / Dzień-Noc / Całe dni)
  • Statystyki firmy → Liczba rezerwacji z ostatnich 6 miesięcy

Jak aktywować​

Przejdź do Ustawień firmy i przewiń w dół do Modułów opcjonalnych. Włącz Rezerwacje, a następnie zapisz. Zakładka Rezerwacje pojawi się na stronach szczegółów wszystkich narzędzi indywidualnych, a w edytorze narzędzi pojawi się wybór trybu rezerwacji.

Cennik​

Cena jest wyświetlana obok przełącznika w Ustawieniach firmy. Na planie darmowym jest bezpłatny.